de dr. Manoela Popescu
Criza COVID-19 se adânceşte pe zi ce trece, guvernele anunţând că încă nu au atins punctul de vârf al pandemiei. Cu peste 1 milion de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 situația se dovedește a fi destul de dură. In aceste condiţii, COVID-19 a generat o gamă largă de răspunsuri conjugate la nivelul UE. In primul rând, Comisia și-a activat sistemul general de alertă rapidă „ARGUS” pentru coordonarea crizelor, iar Comitetul de coordonare a crizelor se întruneşte periodic pentru a coordona acțiunile tuturor serviciilor Comisiei, precum și ale agențiilor UE.
In acest sens, grupul PPE, solicitând măsuri prompte şi eficiente în vederea contracarării efectelor negative sociale şi economice ale pandemiei de COVID-19, propunea stimuli economici pentru a combate efectele socio-economice cauzate de COVID-19.
Ultima măsură anunţată de Comisia Europeană, ca fiind una dintre cele care pot contribui fără întârziere la asigurarea supravieţuirii entităţilor fizice şi juridice, ca urmare a măsurilor de izolare şi distanţare socială, este programul SURE. Insă, acest instrument poate fi pus în aplicare după aprobarea sa de către Consiliu. Noul instrument propus va avea un caracter temporar (aşa cum cerea purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru Economie și afaceri monetare, eurodeputatul Markus Ferber), durata şi domeniul său de aplicare fiind limitate la abordarea consecințelor pandemiei de COVID-19.
Acesta este un instrument de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență (SURE), care se înscrie în strategia UE de atenuare a efectelor negative socio-economice cauzate de pandemia COVID-19. In esenţă, este vorba despre asistență financiară acordată sub formă de împrumuturi de către UE statelor membre în condiții favorabile, în cuantum total de până la 100 miliarde EUR. Respectivele împrumuturi vor ajuta statele membre să acopere costurile legate în mod direct de crearea sau extinderea schemelor naționale privind programul redus de muncă. Schemele privind programul redus de muncă sunt programe care permit întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți economice să reducă temporar numărul de ore lucrate de angajații lor. In vederea asigurării celor necesare existenţei, angajaţii, conform acestor scheme naţionale, primesc sprijin din veniturile publice pentru orele nelucrate. Scheme similare se aplică şi persoanelor care desfășoară activități independente.
In vedera finanţării statelor membre, Comisia se va împrumuta pe pieţele financiare, iar împrumuturile vor fi susţinute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre, angajate față de Uniune. Sistemul de garanţii fiind necesar nu doar petnru a dobândi capacitatea necesară de finanţare de către UE, ci şi pentru a se asigura o finanţare prudentă prin intermediul SURE. Ca atare, este necesar un cuantum minim de garanţii de 25% din cuantumul maxim al împrumuturilor de de 100 de miliarde EUR. Procedeul care trebuie urmat de statele membre care –şi doresc finanţare prin SURE este următorul: depunerea cererii de asistenţă financiară de către respectivul stat membru UE, verificarea de către Comisia Europeană a amplorii creşterii a cheltuielilor publice direct legate de crearea sau extinderea schemelor privind programul redus de muncă și a măsurilor similare pentru persoanele care desfășoară activități independente, prezentarea propunerii de decizie a Consiliului în vederea acordării de asistență financiară, aprobarea cererii statului membru UE, acordarea împrumutului de către Uniunea Europeană statului membru care solicită sprijin. Etapa verificării de către Comisie a amplorii cheltuielilor publice a statului membru care solicită sprijin financiar este foarte importantă, deoarece este etapa în care se evaluează condiţiile împrumutului, cuantumul acestuia, scadenţa medie maximă, precum şi stabilirea modalităţilor tehnice de punere în aplicare.
Deci, SURE (acest instrument de solidaritate propus de Comisie) se doreşte a sprijini programele de şomaj parțial, precum și ale măsuri similare pentru a ajuta statele membre să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor necesare subzistenţei. Statul va sprijini firmele nevoite să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau chiar să-şi întrerupă complet activitatea. De asemenea, entităţile care desfășoară o activitate independentă vor primi un ajutor financiar pentru actuala situație de urgență. Astfel, stabilitatea economică se vrea a fi atinsă, cel puţin prin meţinerea consumului şi a producţiei la minimul necesar existenţei entităţilor fizice şi juridice.
De altfel, SURE reprezintă operaționalizarea de urgență a sistemului european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj, ţinând cont de angajamentul Comisiei de a accelera pregătirea propunerii sale legislative pentru un sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj.