Realitatea pe care o vom trăi peste câteva luni va fi cu totul și cu totul diferită față de realitatea lumii dinainte de începerea acestei tragedii

Realitatea pe care ”o vom trăi peste câteva luni va fi cu totul și cu totul diferită față de realitatea lumii dinainte de începerea acestei tragedii”, a apreciat europarlamentarul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro.

Din punctul europarlamentarului român de vedere, ”războaiele comerciale care există, cum este cel evident între China și Statele Unite se vor accentua sau vor lua alte forme”.

”În ultimă instanță, umanitatea va trebui să se adapteze și să înțeleagă că, chiar și în condițiile unei tehnologii atât de avansate, chiar și în condițiile în care distanțele nu mai contează, chiar și în condițiile în care bunăstarea în unele părți ale globului este foarte ridicată, există pericole pe care nu le poate neglija. Din acest punct de vedere, sperând ca numărul victimelor să fie cât mai mic, sper ca experiența aceastei crize să fie benefică până la urmă pentru umanitate. După marea ciuma a urmat renașterea, după gripa spaniolă au urmat ani înfloritori, măcar două decenii dacă nu apăreau idei totalitare și un nou război mondial. Există posibilitatea ca lecția să fie învățată și folositoare omenirii”, a declarat eurodeputarul român într-un răspuns referitor la șanse ca Uniunea Europeană să-și reducă dependența comercială de China.

Amintim că executivul european a prezentat la 11 martie o nouă strategie industrială prin care urmărește să stimuleze competitivitatea Europei și autonomia sa strategică într-o perioadă de mutații geopolitice și de intensificare a concurenței la nivel mondial.

România, alături de alte opt state, printre care Franța și Germania, au salutat această nouă strategie prin care Uniunea Europeană dorește să ajute industria și să conducă tranziția dublă către neutralitatea climatică și către poziția de lider în domeniul digital.

”Industria europeană se confruntă cu schimbări tehnologice și climatice, în contextul unei lumi tot mai globalizate. Singurul mod în care industria noastră va putea concura este prin unirea forțelor nostre naționale. Criza COVID-19 ne amintește de nevoia urgentă de a reducere dependența de furnizorii non-europeni. Suveranitatea noastră este în joc”, precizau la 11 martie miniștrii economiei ai celor nouă state europene, într-o declarație comună.

Cel mai probabil, cei opt făceau trimitere la faptul că pandemia de coronavirus, răspunzătoare pentru peste 40.000 de decese la nivel global și peste 800.000 de îmbolnăviri, determină Europa să confrunte dependența de China.

Producătorii și furnizorii chinezi și-au oprit activitatea la începutul acestui an, pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus, efectele resimțindu-se pe lanț în mai multe sectoare la nivel mondial, în special în cel tehnologic și în industria farmaceutică, ambele cu lanțuri de aprovizionare complexe, care trec inevitabil prin China.

De altfel, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, afirma în cadrul unei intervenții la postul de radio France Inter, că ”trebuie să ne reducem dependența de câteva mari puteri, în particular China, în lanțurile de aprovizionare ale anumitor produse”, potrivit Politico Europe.

Dovadă în acest sens stă cel ma recent Eurostat privind relațiile comerciale UE-China, potrivit căruia China a fost anul trecut al treilea cel mare partener comercial pentru exporturile de bunuri ale Uniunii Europene, cu 9% din totalul exporturilor în afara UE.

De asemenea, statul asiatic a fost în 2019 cel mai mare partener comercial pentru importurile de bunuri ale UE, cu 19% din totalul importurilor din afara UE.

În perioada 2009 – 2019, pe relaţia cu China, UE a înregistrat un deficit comercial, care a variat între 104 miliarde de euro şi 164 miliarde de euro. În 2019, deficitul comercial s-a situat la 164 miliarde de euro.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top