Magnitudinea efectelor produse de pandemia de coronavirus este încă greu de previzionat de instituțiile UE și de statele membre, însă este cert că aceasta nu are precedent într-o lume tehnologizată și va genera o recesiune economică importantă atât la nivel european, cât și global, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) pentru caleaeuropeana.ro.
Întrebat dacă actuala criză de sănătate globală poate afecta unitatea europeană în sens pozitiv sau negativ, eurodeputatul PNL a răspuns:
„Criza aceasta nu are precedent într-o lume tehnologizată, atât la nivel european, cât și global, însă un astfel de moment mai poate fi identificat în Europa ultimelor două milenii: în timpul ciumei din secolul 14 și în timpul gripei spaniole de la începutul secolului 20, între anii 1917-1918. Sigur, din cauza lipsei de resurse medicale în acele vremuri, cele două epidemii au durat mai mult decât ne așteptăm să dureze criza coronavirusului și au avut efecte dezvastatoare asupra populației, însă niciuna cu efectele economice la care ne așteptăm astăzi”, a spus Vlad Nistor.
Eurodeputatul a adăugat că nu putem ști cum vor reacționa statele membre sau instituțiile europene sau alte fora de la nivel global „pentru că nu știm ce magnitudine va avea această criză”. „Europa, însă, trebuie să le arate cetățenilor capacitatea de reacție”, a adăugat acesta.
În acest sens, a explicat Vlad Nistor, măsurile sanitare și economice luate rapid săptămâna trecută de instituțiile UE au început deja să fie aplicate, iar restul urmează să fie implementate într-un termen foarte scurt „care sper să le arate cetățenilor necesitatea realității instituționale care este Uniunea Europeană”.