Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE): România ocupă un loc privilegiat printre partenerii strategici ai SUA datorită seriozității dovedite în respectarea promisiunilor asumate

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) este de părere că România ocupă un loc privilegiat printre partenerii strategici ai Statelor Unite ale Americii datorită seriozității de care a dat dovadă în respectarea promisiunilor asumate, precum alocarea a 2% din PIB pentru apărare, potrivit unei declarații pentru caleaeuropeana.ro, în contextul unei discuții cu privire la evoluția relațiilor Uniunii Europene și SUA cu Federația

Vlad Nistor a subliniat faptul că România se află într-o zonă de mare interes strategic pentru SUA și Rusia, cea a Mării Negre, iar apartenența la NATO este un „noroc fundamental”.

„Lucrurile sunt foarte grave. Pentru România, grav este faptul că toate lucrurile se întâmplă în Marea Neagră și mai grav este faptul că noi, asemenea polonezilor și balticilor, suntem în prima linie. Ba chiar părem a fi o țintă mai interesantă pentru Federația Rusă decât polonezii astăzi. România are norocul fundamental de a fi parte a NATO și beneficiază de toate garanțiile pe care cea mai mare alianță politică și militară i-o dă”, a spus eurodeputatul, adăugând, însă, că ,,nu se va ajunge cu siguranță acolo, iar tensiunile vor rămâne, probabil, la nivelul unor eventuale amenințări și al dialogului, pentru că trăim într-o cu totul altfel de lume”.

Acesta a amintit că „norocul fundamental” al României, de a face parte din structurile euroatlantice, a început încă din timpul administrației Emil Constantinescu. 

„Lucrurile au început când România a sprijinit atacurile NATO asupra unui dictator în Serbia și lucrurile au continuat pe parte europeană tot în administrația Constantinescu, când, în 1999, la Helsinki s-a decis începerea negocierilor de aderare la UE cu România”, a declarat Vlad Nistor.

De asemenea, eurodeputatul PNL a explicat că „rolul României în NATO este foarte important din perspectiva seriozității de care dă dovadă”.

„La inițiativa președintelui Iohannis, România a fost printre puținii membri NATO care și-au ținut promisiunea de a plăti pentru apărare acel 2% din PIB și acest lucru ne plasează pe un loc privilegiat pe harta partenerilor strategi ai SUA”.

În acest context, Vlad Nistor a punctat faptul că percepția generală asupra României s-a schimbat în instituțiile europene datorită schimbării guvernului.

„Liderii din PE au spus că în sfârșit au un guvern în România cu care pot colabora în limitele jocului democratic și de la care nu se așteaptă să spună una și să facă alta din punctul de vedere al respectării statului de drept și al limitelor jocului democratic”.

Vlad Nistor a înlocuit-o, la începutul lunii decembrie, pe Adina Vălean în calitate de membru al Parlamentului European, după ce aceasta a devenit membru al Comisiei Europene, instalată în funcție la 1 decembrie 2019.

Acesta este membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și în Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia, precum și în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Vlad Nistor a candidat la alegerile europene din 26 mai 2019 pe listele PNL, regăsindu-se pe poziția a 11-a.

Vlad Nistor este profesor universitar, la Facultatea de Istorie a Universității din București. A fost Decan al Facultății de Istorie între 2004 și 2012 și președinte al Senatului Universității din București (2011-2015). A fost deputat între anii 2012 și 2016. Este Vicepreședinte al PNL pentru politică externă, apărare și securitate națională.

Totodată, Vlad Nistor a fost director general al Institutului Diplomatic Român, din 2005. În perioada 1998-2000, în mandatul lui Emil Constantinescu, a fost consilier de stat la Președinția României. Este membru în Consiliul Științific al asociației New Strategy Center.

Delegația română din grupul PPE din Parlamentul European, formată din zece eurodeputați PNL, doi de la PMP și doi de la UDMR, este a treia cea mai mare delegație națională din cadrul grupului popularilor europeni.

Sursa: Calea Europeana

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top