Pe 1 Decembrie, România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, proclamată în 1918, la Alba Iulia. Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, am stat de vorbă cu istoricul Vlad Nistor, vicepreședinte PNL.
Astfel, în cadrul ediției video ”Puterea Știrilor”, istoricul a vorbit, printre altele, și despre ce mai înseamnă în zilele noastre noțiunea de ”patriot”. Astfel, întrebat dacă mai putem vorbi de existența acestei noțiuni în zilele noastre, istoricul a replicat:
”Cu siguranță există noțiunea de patriot și asta o să vedeți și dvs dacă ieșiți acum din studio pe stradă vedeți creșterea bruscă a numărului de steaguri pe clădiri(…) Toate acestea exprimă ceva, dar este numai forma exterioară de manifestare a patriotismului. Patriotismul este un sentiment cu mult mai profund decât atât. Patriotismul nu înseamnă naționalism. Nu înseamnă eliminarea și excluderea celuilalt, ci înseamnă prețuirea valorilor tale, ale propriului popor și identificarea ta ca persoană și a familiei tale, dacă vreți, cu tradiția și cu istoria acestui popor. Eu cred, am chiar convingerea că poate astăzi, în mai mare măsură decât cu alte ocazii, acest sentiment este prezent în societatea românească. Când vorbesc despre societatea românească nu mă refer numai la românii de aici, Mă refer la românii de pretutindeni, acre sunt uneori mai legați de tradițiile naționale decât noi cei care locuim în România”, a declarat Vlad Nistor.